Η λεωφόρος Περικλέους, δρόμος-σύμβολο για ολόκληρη την πόλη, βρίσκεται στη σημερινή ξεχωριστή αλλά και ζηλευτή της μορφή από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν επί δημαρχίας Νικολάου αναπλάσθηκε πλήρως, αποκτώντας νέα πεζοδρόμια, οδόστρωμα, φωτισμό, βλάστηση, σιντριβάνια, παρτέρια, πέργκολες, δίκτυο αγωγών ομβρίων υδάτων αλλά και ειδική χωροθέτηση για τη στάθμευση των οχημάτων και την εγκατάσταση των κάδων απορριμμάτων.

Παράλληλα με τις εργασίες ανάπλασης, στην αρχή της λεωφόρου Περικλέους, από τη λεωφόρο Μεσογείων, δεσπόζει από το 2004 ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ανδριάντας του Περικλέους, έργο του γλύπτη Γεωργίου Καλακαλλά. Ο ανδριάντας αντικατέστησε χάλκινη προτομή του μεγάλου ανδρός, η οποία εν συνεχεία μεταφέρθηκε εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, στο τέρμα της λεωφόρου Περικλέους.

Η προτομή του Περικλέους αποτελούσε επίσημα έμβλημα του σύγχρονου Δήμου Χολαργού από το 1987, ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου 2003 και ύστερα από πρόταση του Δημάρχου, Δημητρίου Νικολάου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την καθιέρωση ενός νέου εμβλήματος.

Πηγή